دیدگاه پرفسور آرتور آربری در مورد ایران :
عقیده و ایمان من این است که :
در صورت استقرار صلح و آرامش ممتد در جهان،
نیروی معنوی و فرهنگی ایران , ( که در قرون اخیر در حال سکون بود )خدماتی به علم و فرهنگ دنیا خواهد کرد که لااقل مساوی با خدمات گذشته اش باشد
و فکر میکنم : تمام کسانی که در مغربزمین افتخار آشنایی عمیق با فرهنگ ایرانی را دارند با من همعقیدهاند.
ایران , تانک یا بمب اتمی نساخته ...
ولی وسایلی بهوجود آورده که انسان از زندگانی بهره برگیرد
یعنی هنر و علوم و دانش پزشکی برای آسایش بشر – شعر و نقاشی و موسیقی و تمام آنچه به زندگی ارج میدهد مشروط بر اینکه مردمان با یکدیگر در صلح زیست کنند.
پی نوشت :
در میان مستشرقان جهان، سه خاورشناس انگلیسی یعنی پروفسور براون، پروفسور نیکلسون و پروفسور آربری به ادبیات، فرهنگ و تصوف ایرانی خدمات نمونه و بینظیری کردهاند. کوششها و زحمات خستگیناپذیر این سه دانشمند در اواخر قرن نوزدهم با مطالعات و تحقیقات براون در رشتهی خاورشناسی – که از استادان برجستهی دانشگاه کمبریج بود – آغاز گردید. سپس نیکلسون کار استاد خود را ادامه داد و عاقبت آربری، که شاگرد نیکلسون بود، نتایح زحمات پیشکسوتان خویش را تکمیل کرد.
آثار برجستهی آربری به شرح زیر است:
۱- ترجمهی منتخبی از تذکرةالاولیای عطار.
۲- شیراز: شهر ایرانی اولیاء و شعرا. (جمعآوری مقالاتی چند دربارهی حافظ ، سعدی، ابنخفیف، روزبهان و توضیحاتی دربارهی شیراز)
۳- ترجمهی شکوىالغریب نوشتهی عینالقضات همدانی به اضافهی مقدمه و حواشی.
۴- ترجمهی منتخب کتاب التعرّف لمذهب اهل التصوف نوشتهی ابوبکر کلابادی.
۵- جمعآوری و نگارش کتاب «میراث ایران» که مجموعهای است از مقالات و موضوعات مختلف دربارهی رهاوردهای فرهنگی و تاریخی (مزدایی و اسلامی) ایران.
۶- ترجمهی ۵۰غزل حافظ.
۷- مثنوی معنوی به نثر انگلیسی در دوجلد.
۸- ترجمهی قرآن مجید.
۹- ترجمهی اشعار شعرای صوفی دیگر نظیر مولوی، عطار، بابا طاهر و ابنالفارض.
۱۰- تألیف کتاب «تحقیقی در ادبیات فارسی».
۱۱- چند کتاب درزمینهی معرفی تاریخ و عقاید تصوف، بهخصوص کتاب: Sufism: An Account of the Mystics of Islam این کتاب از آن جهت حائز اهمیت است که در سال۱۹۴۱ چاپ شدهاست و در آن دوران، در مغربزمین اطلاعات جامعی دربارهی تصوف وجود نداشته است. از این رو، این کتاب بهمنزلهی معرفی تصوف به غربیان محسوب میشود.
آربری تا زمان وفات خود، یعنی سال۱۹۶۹میلادی، در دانشگاه کمبریج به کار و خدمت در زمینهی شناخت فرهنگ و تصوف ایران پرداخت. خدمات وی به فرهنگ ایران قابلتقدیر و ستایش است و نام او در جرگهی خدمتگزاران فرهنگوادب ایران جاودانه باقی خواهد ماند.
- ۰۰/۰۸/۱۲
سلام و عرض ادب و احترام
جناب استاد شهرو بختیاری گرامی قدر
سپاس برای معرفی اندیشمندی نیک اندیش و نظر خوشبین ایشان
با آرزوی رسیدن به صلح و آزادی جهانی
سپاس و درودتان باد